Inschrijven kan al vanaf heden

Inschrijven Skûtsjesilen yn'e Wâlden 2017.

Inschrijven kan al vanaf heden door het inschrijfformulier 2017 te downloaden via downloads en te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vergeet niet de datum op te nemen in uw skûtsje agenda.

PosterActueel2017
_____________________________________________________________________________________

Skûtsjesilen yn'e Wâlden 2017 op 16/17 september

22Skûtsjesilen yn'e Wâlden 2017 op 16/17 september: 9 sprintwedstrijden op het programma.

Stichting "Skûtsjesilen yn'e Walden" organiseert op 16 en 17 September 2017 haar 9e editie. Dankzij onze vrijwilligers, sponsoren en zeilvrienden is ook dit jaar deelname aan het evenement gratis voor de deelnemende skûtsjes.

Het creëren van een unieke beleving is het motto. Op 15 september kunnen schippers gebruik maken van een sleepregeling achter een professionele sleepboot vanaf het Sneekermeer. Zodoende hoopt de organisatie dat het voor skûtsjes uit andere delen van Fryslân ook aantrekkelijker wordt om naar dit zeilevenement te komen.

Tijdens deze twee dagen zullen er maar liefst 9 kleine sprintwedstrijden worden gevaren waarbij grote skûtsjes (skûtsjes langer dan 17.10 meter) en kleine skûtsjes (skûtsjes korter dan 17.10 meter) in één klasse uitkomen. Op de zaterdag zullen er zes korte sprintwedstrijden worden gevaren om het geheel zondag af te sluiten met drie korte sprintwedstrijden. Sprintwedstrijden houden in dat de skutsjes na de start een aan-de-winds-rak varen, daarna een voor-de-winds-rak varen, om daarna af te sluiten met een kort stukje aan-de-winds-rak, waarbij de originele startlijn de finishlijn wordt.

We strijden op de “Burgumer Mar” om de titel en daarna heffen we het glas op het dorpsplein (‘t Breed) met een muzikaal omlijst feest. Het walprogramma is verrassend en eindigt met de prijsuitreiking van het jaar. Welke schipper zal dit jaar een prijs in ontvangst nemen vanuit de handen van onze Skûtsje Miss 2017?

Skûtsje “It doarp Eastermar” en andere skûtsjes uit “de Wâlden” doen er alles aan om een skûtsje spektakel neer te zetten in de regio rond “Burgumer Mar”, een regio met een grote geschiedenis m.b.t. de vrachtvaart met skûtsjes rond 1900.

Inschrijven kan al vanaf heden door het inschrijfformulier 2017 te downloaden via downloads en te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vergeet niet de datum op te nemen in uw skûtsje agenda.

Met vriendelijke groet,

Jelmer Bloembergen,
voorzitter "Skûtsjesilen yn'e Walden" (06-30206428)

_____________________________________________________________________________________

Voorloping programma 2017

Het voorlopig programma voor de editie van 2017 ziet er als volgt uit:

Zaterdag 16 september 2017

8:30 uur                               Palaver, eetcafe 't Breed, E.M. Beimastrjitte 40

10:05 uur                             Start 1e/2e/3e sprintwedstrijden: groot en klein in één klasse.

12:00 tot 13:00 uur               Lunch, gezamenlijk bij de skûtsjes aan de haven.

14:05 uur                             Start 4e/5e/6e sprintwedstrijden: groot en klein in één klasse.

16:30                                   Feest op het dorpsplein ‘it Breed’ te Eastermar

Zondag 17 september 2017

8:30 uur                               Palaver, hotel De Parel, E.M. Beimastrjitte

10:05 uur                             Start 7e/8e/9e sprintwedstrijden: groot en klein in één klasse.

14:00 uur                             Prijsuitreiking op het dorpsplein ‘it Breed’ te Eastermar
_____________________________________________________________________________________

Oude traditie herleeft

Oude traditie herleeft op de Burgumer Mar.

Met het skûtsjesilen, dat dit jaar is vastgesteld op 16 en 17 september, herleeft een oude traditie op de Bergumer Mar want tussen beide Wereldoorlogen werd er op dit meer ook al gezeild met 'beurt en vrachtschepen', zoals dat toen werd genoemd. Hieronder is een deel van een verslag van de meest in het oog springende wedstrijd van toen weergegeven:

".... Dit was op 23 augustus 1922 op de Burgumer Mar. De wedstrijd, onderdeel van een uitgebreid zeilprogramma, werd  georganiseerd door de pas het jaar ervoor opgerichte Watersportvereniging Bergumermeer. Deze had haar ontstaan mede te danken aan de ontwikkeling van de BM-er door kapper Bulthuis, die precies onder de belasting grens zat. Voor de grote schepen werd een hoofdprijs uitgeloofd van dertig gulden, een premie van vijftien en een soort troostprijs van vijf gulden voor de als derde geklasseerde. Naast Jelle Sakes Stoker met 'De Zwaluw' (huidige 'Raerder Roek', L 937 N) waren andere deelnemers Jabik van der Wal uit Burgum ('Drie Gebroeders', L 278 N), Sjoerd Boersma uit Twijzel, Lykele Dijkstra uit Buitenpost, Sytse Jiskes Sytema uit Eastermar ('De Jonge Jan, L 1265 N), Jan Bergsma uit Warten ('De Eersteling', L 1028 N) en Lammert Jans Brouwer uit Kootstertille. De publieke belangstelling was, volgens de krantenverslagen, groot. De tuigage was vrij wat mede de oorzaak was van veel consternatie. Het starten verliep al moeilijk door zeer krachtige van zuid- naar noordwest lopende wind die tot storm aanwakkerde, zodat er schuimkoppen op de golven stonden. Daarom werd in overleg met de deelnemers besloten om drie routes op tijd te zeilen. Het werd een verwoestende strijd, waarbij zwaar gereefd moest worden. Twee deelnemers moesten direct al naar de kant met averij. Lammert Brouwer noteerde in de regen met de 'Hoop doet Leven' (L 1436 N), een 54-tons skûtsje uit 1916 van Barkmeijer Briltil, de snelste tijd, 52 minuten. Hij had aanvankelijk het reusachtige tuig geleend van de 72-tons tjalk van Hjerre Boskma uit Zwaagwesteinde, maar omdat het zo hard waaide, zeilde hij toch met eigen gereefd zeil en fok. Sytse Jiskes Sytema, die het grootzeil ook helemaal had dicht gereefd, kwam na 55 minuten binnen. Jan Bergsma kwam drie minuten later, op een halve minuut gevolgd door Jelle Stoker. Jabik van de Wal eindigde na 60,30 minuten als laatste. Hij had het tuig van Lammert Brouwer zullen lenen, maar dat ging vanwege de weersomstandigheden niet door. Bron: www.skutsjehistorie.nl

oostermeer01aa7
De Snakkerbourren te Eastermar rond 1920.
_____________________________________________________________________________________